Battle of the Bulge 2018

2018 Battle of the Bulge Luxembourg

Afbeeldingsresultaat voor battle of the bulge

22-24 juni 2018

De Slag om de Ardennen, ook wel Ardennenoffensief, was het laatste grote offensief van de Duitse Wehrmacht aan het westfront in de Tweede Wereldoorlog. De slag vond plaats van 16 december 1944 tot 25 januari 1945 en werd gewonnen door de geallieerden. In de Engelstalige wereld staat deze strijd bekend onder de naam Battle of the Bulge, zo genoemd vanwege de vorm van de frontlijn (een uitstulping of zak). Deze Battle of the Bulge werd gestreden zowel in de Belgische als in de Luxemburgse Ardennen.

Ter ere van de meer dan 40.000 gesneuvelde geallieerden kiest Team Granny Gear, 8 man sterk (helaas zonder Ruud de Graaff) er in 2018 voor om deze Battle of the Bulge onverhard te gaan rijden in het prachtige Luxemburg. Deze 3 daagse trektocht gaat onder leiding van Ferdy Adam van de organisatie Singletrails.lu. Er staan 3 prachtige en loodzware etappes op het programma.
Luxemburg, officieel het Groothertogdom Luxemburg is een prachtig en rijk land dat grenst aan België, Duitsland en Frankrijk. Met een oppervlakte van 2.586 km² en met iets meer dan een half miljoen inwoners is het groothertogdom na Malta het kleinste land binnen de Europese Unie. De hoofdstad en grootste stad van het land is het gelijknamige Luxemburg.

Vrijdagmorgen 22 juni om half 8 vertrekken de Gears in 3 voertuigen richting Luxemburg. Het team dient zicht te melden om 11.30 uur in de jeugdherberg in Lultzhausen langs de oevers van de Haute-Sure. Klokslag 11.00 uur rijden Elbert en Erik in de Benz als eerste de parkeerplaats op waar we hartelijk worden begroet door Ferdy en Jerry. Een kleine 10 minuten later arriveert de vip bus van Broekhuis Opel met de gebroeders Kroon en Marcel en Hans. Last but not least arriveren ook de Robjes in de Q7 net op tijd in Luxemburg.

Bijna iedereen begint fit aan deze battle. Evan is nog geblesseerd aan zijn enkel. Fietsen gaat redelijk…lopen lukt minder. Henk start wel maar is goed ziek geweest. Van Robje weten we niets. Grote Rob heeft redelijk getraind, maar net met een nieuwe goed betaalde baan begonnen. Wij zijn benieuwd! Elbert is in bloedvorm. Veel hoogtemeters gemaakt in het Sauerland en licht qua gewicht! Hans is weer veel te druk geweest op de vloer…waar staat hij? Marcel traint tegenwoordig ook regelmatig op de weg. We zijn bang voor hem. Erik komt met zijn nieuwe ultralichte Cannondale aan de start. Als dat maar goed gaat!

 

Omkleden doen we op de parkeerplaats. We starten in onze Rollecate tenue’s.

IMG_9954

IMG_9953

IMG_9956

Jerry verzorgt het bagage transport en Ferdy is onze gids voor de tour. Na een heldere briefing gaan we eindelijk op pad. De Gears zijn gemotiveerd, goed getraind en hebben  er weer ‘zin an’!

IMG_9958

IMG_9957

IMG_9960

IMG_9969

Direct na het verlaten van Lultzhausen schakelen we snel terug naar het kleine blad. Korte venijnige klimmetjes worden afgewisseld met snelle technische afdalingen. De omgeving is prachtig, en het weer is ook prima: 16 graden met een flauw zonnetje. Onze eindbestemming is Clervaux.
Ferdy loodst ons met een prima tempootje door het Luxemburgse hoogland. Helaas weet hij een route waar de brandnetels heel hoog staan en in overvloed aanwezig zijn. Goed voor de weerstand aldus onze fijne gids! Ook wordt er gewaarschuwd voor teken onderweg. Onverschrokken denderen de Gears door. Geen Battle te zwaar voor dit stoere 8-tal.
Halverwege deze eerste etappe dalen we snel af naar een donker bos waar we halt houden bij een enorme bunker uit de tweede wereldoorlog. Deze bunker is door de Amerikanen kapot gebombardeerd en ligt half op z’n kant. Niet veel later komen we langs een schuilplaats waar het Luxemburgse verzet zich tijdens de oorlog schuil hield voor de Duitsers, indrukwekkend!

IMG_9971

IMG_9970

We besluiten om terug te klimmen en de route te vervolgen. Het afdalen ging prima maar bergop is het toch wel even afzien. Erik is als eerste boven.

IMG_9980

IMG_9972

IMG_9981

IMG_9979

IMG_9975

IMG_9978

IMG_9974

IMG_9982

Luxemburg is prachtig. Flinke heuvels en een mooie rivier de Sure die de grens vormt tussen Duitsland en Luxemburg.

IMG_9986

IMG_9984

IMG_9983

Op een enorm steile klim trapt Erik met al zijn kracht de body van zijn lichtgewicht Cannondale kapot.

Afbeeldingsresultaat voor reynolds freehub

Helaas einde wedstrijd voor deze rappe sprinter. Steppend vervolgt hij de tocht! Gelukkig zijn de mede Gears (op eentje na) bijzonder begaan met het lot van de gangmaker. Er zit voor hem niks anders op om zo snel mogelijk af te dalen. Jerry komt met de bus en pikt Erik op. Ze proberen bij een tweetal fietsenmakers de body te laten repareren. Helaas zijn er geen passende Reynolds USA orderdelen te vinden en wordt er besloten om een compleet nieuw achterwiel aan te schaffen bij de fietsspecialist Asport in Ingeldorf. Wat een shop is dat zeg. Het gros van de bikes die men aanbiedt zijn dikke E-mountainbikes.

Na ruim 3 uur onderweg te zijn geweest is de Cannondale weer wedstrijd klaar voor de volgende dag. Erik wordt keurig netjes bij hotel Des Nations (www.hoteldesnations.lu) afgezet. Jerry thanks man!

Ondertussen vervolgt reisleider Ferdy met de overgebleven 7 rijders de route. Het blijft een strijd met vele korte en venijnige klimmetjes afgewisseld met technisch gevaarlijke afdalingen. De wedstrijd gaat in alle hevigheid verder. Want iedereen wil graag de eerste race winnen. Erik is uiteraard uit het dag klassement geschrapt…………. No score voor hem.

Tegen 1600 uur komen de overgebleven teamleden moe en voldaan aan bij het hotel.

IMG_9991

IMG_9992

IMG_9990

Bijna iedereen kan terugkijken op een geslaagde dag in een prachtige omgeving. De ober heeft zijn handen vol om de grote dorst van de Gears te lessen.

IMG_9995

Rob, Hans, Robje en Elbert besluiten om even de welness te bezoeken. Klokslag 20.00 uur gaan de heren aan tafel. Er is een ruime keuze voor onze fijnproevers. Assistent food & beverage manager Rob Vink bekommert zich over de keuze voor de wijn.

IMG_9999

IMG_0002

IMG_0001

Er komt een prachtige fles Chardonnay op tafel die in een rap tempo wordt leeg gedronken. Ruud wordt even niet gemist!

IMG_0010

Plotseling neemt Marcel het woord. Hij heeft een cadeau meegekregen van zijn lieftallige echtgenote voor het sportieve team. Met luid gejuich wordt het cadeau geopend en het enthousiasme wordt alleen maar groter als er een grote doos overheerlijke Compaenen sportsigaren wordt uitgepakt. Die komen goed van pas.

IMG_9993

Na het hoofdgerecht worden de dagprijzen uitgedeeld. De bronzen medaille en derde plaats gaat naar Henk ( bijnaam The Tank). Hij heeft heldhaftig gereden maar kwam helaas veel te kort op de technische delen van het parcours. Toch verdient deze veteraan heel veel lof want kort voor aanvang van The Bulge lag Henk met ernstige longklachten thuis op bed. Klasse gereden Henk, we hebben van je genoten. Zilver op de eerste dag voor Robje. Zoals altijd ijzersterk in de klim en goed in de afdaling. Respect voor Robje. We hadden niet verwacht dat iemand die als training de Mille Miglia heeft gereden in een veredelde zeepkist en rondje Texel heeft gevaren met zijn catamaran zo sterk zou presteren. Het goud gaat zonder enige twijfel naar Marcel Z. Te sterk voor onze gids en de overige Gears. Als een afgetrainde kale commando reed Marcel regelmatig vooruit om het terrein alvast te verkennen. Er is niemand opgewassen tegen deze gespierde haarloze topper. Marcel proficiat met jouw gouden medaille.

IMG_9998

Plotseling horen we de fanfare met Duitse marsmuziek……is de Bulge weer begonnen? Nee gelukkig niet. Er trekt een bonte stoet langs het hotel. Voorop het muziekkorps van het dorp met daarachter de dikke burgemeester en de rest van het dorp met fakkels en lampionnen. Het is de avond voor de nationale feestdag en het hele dorp is in rep en roer.

IMG_0015

IMG_0013

De nationale feestdag in Luxemburg was oorspronkelijk bedoeld om de verjaardag van de Groothertog te vieren, die begon met de verjaardag van groothertogin Charlotte, die op 23 januari geboren is. Als de datum van haar verjaardag in de winter was, werden de festiviteiten uitgesteld tot een latere datum, op 23 juni. De datum bleef onveranderd.

Tegen 2200 uur besluiten de meeste Gears wijselijk naar bed te gaan. Morgen wachten er weer diverse uitdagingen. Een drietal gaat toch nog even op patrouille in het centrum van het dorp. Om 2400 uur start het feest met een indrukwekkende lasershow en gratis drank voor het hele dorp en dus ook voor ons….lekker hoor! Het drietal stort zich vol overgave in het feestgedruis. Even niet denken aan de dag van morgen……wat overigens niet heel slim is…..maar vooruit maar. Diep in de nacht arriveren de mannen bij het hotel. Wordt een kort nachtje. Maar dat was tijdens de echte Battle ook regelmatig het geval.

IMG_0019

IMG_0020

RPJT4573

HBYC7639

De volgende morgen zit bijna iedereen fris en fruitig aan het ontbijt. Hans heeft de fietsjes al gecontroleerd en waar nodig voorzien van wat extra wapenolie.

IMG_0031

Ferdy legt uit wat er ons te wachten staat. Een route van ruim 50 kilometer met 1500 Hm met als eindbestemming Vianden. We rijden langs de rivier de Our. Deze snelstromende rivier is een zijrivier van de Sure die loopt in het grensgebied van België, Luxemburg en Duitsland. We zullen ons regelmatig op vijandig gebied gaan begeven dus wees op uw hoede. Het team rijdt vandaag in het Manitowoc tenue. Mooi groepje zo bij elkaar!

IMG_0036

Iedereen is er klaar voor en als Rob de toeter laat afgaan vertrekt de groep. Als snel komen we langs het prachtige Clervaux Castle dat bewaakt wordt door een imposante Sherman Tank. Deze Amerikaanse tank maakte deel uit van de B Company, 2nd Tank Battalion, 9th Armored Division. Op 17 december 1944 werd deze tank zwaar geraakt door een Duitse anti tank granaat en wist op miraculeuze wijze te ontsnappen aan de Duitsers.

IMG_0042

De tank heeft een belangrijke rol gespeeld in de bevrijding van Clervaux tijdens WOII. Met respect worden er wat groepsfoto’s gemaakt.

IMG_0039 (002)

IMG_0044

De tour wordt vervolgd en al snel komen we op onverharde paden terecht op de flanken van de heuvels aan weerkanten van de Our. Het temp zit er goed in. Weersomstandigheden zijn perfect! Ferdy probeert de groep wat te temperen….kan hij het zelf bergop nog wel bijhouden? In de afdaling is hij absolute buitencategorie. Waar de Gears moeten afstappen gaat Ferdy door. Met een speciaal geprepareerde fully met extra brede banden en een dropper zadel weet hij alle steile haarspeltbochten zonder afstappen te rijden……diep respect voor our guide!

Plotseling staat de groep oog in oog met een enorme ‘RT (= rough terrain) hijskraan. Het betreft hier een Grove RT890 die wordt ingezet bij het bouwen van een grote brug. Natuurlijk moeten we voor de sponsor snel een paar mooie foto’s maken.

IMG_0053

IMG_0050

IMG_0049

IMG_0046

Snel wordt de reis vervolgd.
Na zo’n 25 kilometer wordt de eerste pauze ingelast bij een mooie camping aan de Our. We treffen hier nogal wat grijze Nederlanders die die met hun caravannetje genieten van het mooie Luxemburgse land. Via een bruggetje gaan we over de rivier en komen droog over aan op de camping.

HZVF3630Het zonnetje breekt door. Heerlijk even uitrusten op een prachtig terras met de cola en de echte apfelstrudel. Hier blijven we even zitten toch?

NIDL9896

IMG_0054IMG_0056

PVGR0542

NNUA6456

NFXT1447

JXEW7894

IYUG7460

CZZL6412

Calorieën weer aangevuld en snel weer op de fiets. De route blijft slingeren langs en over de Our. Dan weer even op vijandig grondgebied en dan weer snel naar de overkant, het veilige Luxemburg. Er volgt een loodzware klim naar een prachtig uitkijkpunt.

IMG_0059

IMG_0058

Het valt op dat Hans en Evan continue in de kopgroep rijden. Evan verbijt de pijn en weet zich heel goed staande te houden. Bij Hans is de drank inmiddels uitgewerkt en hij klimt en daalt met de beste mee.

ASZD6837

Net voor Vianden besluiten we om een extra lusje te rijden. Grote Rob, onze kwartiermaker en f&b manager besluit om alvast naar Vianden af te dalen om daar een goed terras voor ons te selecteren. Het lusje bestaat uit een klim van 5 km en een afdaling naar onze eindbestemming. Eindelijk mogen we afdalen naar Vianden. Met snelheden tot 65 km/uur stort het peloton zich omlaag op zoek naar grote Rob.

Afbeeldingsresultaat voor vianden

Vianden is een toeristische stad in het noordoosten van Luxemburg aan de grens met Duitsland en ligt aan beide zijden van de Our. Reeds in de Romeinse tijd was Vianden een castellum. Later werd Vianden de zetel van de graven van Vianden, die troonden in de burcht hoog boven het stadje. Deze burcht is de absolute trekpleister van dit karaktervolle stadje.

Afbeeldingsresultaat voor vianden

Aangekomen in Vianden is het even zoeken naar grote Rob. Uitgebreid zit onze kwartiermaker te dineren langs de Our….’ik had trek mannen’! Nou Rob je bent niet de enige. Uitgehongerd worden er diverse pizza’s besteld in combinatie met hele grote bieren en een appelsap.

IMG_0074

We genieten van het eten en het drinken en van de wedstrijd die België speelt tegen Tunesië (5-2). Op het terras speelt een fanfare korps ter ere van de groothertog van Luxemburg. Het bleef nog lang heel gezellig. Met diverse grote bieren in de benen klimmen we het laatste stukje door het stadje naar het kasteel van Vianden waar onze jeugdherberg https://youthhostels.lu/en/youth-hostels/youth-hostel-vianden zich bevindt. Aangekomen op onze overnachtingsplaats genieten we van een geweldig uitzicht over het stadje.

Afbeeldingsresultaat voor vianden jeugd herberg

Eindelijk een heerlijk warme douche. De stapelbedden worden opgemaakt. Tijd voor de prijsuitreiking en het diner. Eerst ff een sportsigaar en nog een drankje. Het drinken mogen we zelf pakken….dat is handig en niet tegen dovemans oren gezegd. Onder het genot van een drankje en een lekker sigaartje wordt onze kennis van muziek op de proef gesteld. Diverse ‘gouwe ouwen’ waaronder het prachtige ‘Zuurkool met vette jus’ van Sjef van Oekel worden ten gehore gebracht.

IMG_0080

In deze luxe herberg is alles prima verzorgd. Een ietwat corpulente uitbater verzorgt het eten. Als starter een rijk gevulde groentesoep, qua hoofdgerecht geen keuze, onze kok verzorgt een calorierijke pasta met veel kaas en een overheerlijk toetje.

Iedereen kijkt halsreikend uit naar de prijsuitreiking van dag 2. Over de eerste plaats is er geen twijfel. Hans van de Berge is de gelukkige winnaar van de gouden plak. Hij liet iedereen zien dat er maar eentje is die zich technisch kan meten met onze gids. Bergop reed onze Hansi met de besten mee. Het zilver op dag 2 gaat naar Evan Kroon. Keisterk gereden ondanks de zware blessure aan zijn enkel. Evan gaat ieder jaar vooruit. Nu hij zijn zaak verkocht heeft en dus meer vrije tijd krijgt moeten we echt gaan vrezen voor hem tijdens een volgende trip. De derde plaats gaat naar onze gids Ferdy omdat hij een absolute topper is in de afdaling maar toch iets te kort komt op de klim.

Na het toetje wordt het zondagse tenue uitgereikt. Ferdy ontvangt het gele generaal Patton shirt. De Granny Gears ontvangen het felbegeerde ‘Honor to the Fallen’ teamshirt dat special voor deze trip door vliend Ali is ontworpen. Een shirt om trots op te zijn en waarmee we onze bevrijders, die hun leven hebben gelaten tijdens The Battle of the Bulge, respectvol herdenken. Zonder deze dappere strijders was er geen Team Granny Gear geweest!

FMPR3494

De volgende dag – zondag 24 juni de laatste etappe van Vianden naar Lutzhausen. 60 kilometer met bijna 2000 hoogtemeters.

Om klokslag 0700 uur wordt iedereen uit het bed getrimd. Half 8 aan het ontbijt er wacht ons een loodzware laatste dag. Het weer ziet er veelbelovend uit. Half bewolkt met een heerlijk zonnetje. Snel even een team foto schieten met de imposante burcht van Vianden op de achtergrond dan allemaal op de fiets.

 

IMG_0087

ADGQ8952
Elbert, Erik en grote Rob zijn nadrukkelijk aanwezig in de klopgroep. Het valt de heren zwaar dat er nog geen prijs is gewonnen. Vandaag moet het gebeuren, het is nu of nooit. Elbert weet constant onze gids en de overige Gears voor te blijven. Deze kleine klimmer is met de dag sterker geworden. We genieten van een prachtig landschap.

IMG_0139

IMG_0141

Het gaat constant op en af. Halverwege de tour wordt er besloten om even van de route af te wijken om een hapje te eten bij een restaurant op een camping. De gastvrijheid in dit etablissement is ver te zoeken. Een chagrijnige bazin vraagt ons wat we eten motten. Patat en een kroket voor iedereen. Even goed checken of we een teek hebben. Grote Rob is aangevallen en we verwijderen vakkundig met een multitool dit kleine insect!

IMG_0123

 

IMG_0121

IMG_0124

Snel eten we deze vette hap op, rekenen af, zonder fooi, stelen nog ff een siervogeltje van die heks en vervolgen onze route.

IMG_0126

Nu wordt het pas echt een strijd. Levensgevaarlijke singletracks zorgen ervoor dat er regelmatig moet worden gelopen. Valpartijen blijven gelukkig achterwege.

IMG_0142

IMG_0144

IMG_0147

IMG_0149

IMG_0145

Door de storm van vorige week liggen er flinke bomen over onze track. Dat wordt tijgeren. Evan verbijt de pijn maar houdt stand!

Met de bike op de nek klimmen de Gears over de bomen om vervolgens de route te vervolgen.

IMG_0150IMG_0156

IMG_0152

IMG_0153

IMG_0154

IMG_0151

Het landschap is prachtig. Gelukkig kunnen we weer fietsend de route vervolgen. Er wordt flink doorgereden. Niemand verzaakt vandaag. Wat een ijzersterk team.

 

IMG_0137

IMG_0135

IMG_0136

IMG_0133

IMG_0111

IMG_0103

Via een supersteile afdaling komen we op een verharde weg terecht die naar Lutzhausen leidt.

IMG_0092

IMG_0093

IMG_0098

IMG_0101

IMG_0094

IMG_0095

Rob en Robje besluiten om via de verharde weg naar Lutzhausen te rijden.

IMG_0107

De rest volgt gids Ferdy en mag nog een paar heftige klimmen rijden om bij een fantastische uitkijkpost te komen. De mannen hebben het gehaald en mogen moe en voldaan afdalen naar de finishplaats Lutzhausen.

IMG_0158

Rob en Robje komen als eerste aan. Grote Rob weet Robje voor te blijven in de eindsprint. Elbert en Erik komen een kwartier later binnen.

Het goud gaat naar grote Rob, hij was als eerste binnen en als blijk van waardering voor zijn wijn-deskundigheid, zijn aanwezigheid en als aanmoedig voor een volgende tour!

IMG_0171

Elbert had het verdiend vandaag. Hij reed beresterk, maar door de tactische zet van grote Rob vist hij net achter het net. Zilver voor deze lichtgewicht!

UJXN9949

Erik is blij met brons. Op de valreep toch nog een prijs.

Ferdy tracteert het team op een overheerlijk glaasje. Hij heeft genoten van team Granny Gear en hoopt ons volgend jaar weer te zien.

De Battle of the Bulge was een indrukwekkende tour voor goed getrainde kerels die niet bang zijn voor wat hoogtemeters en technisch gevaarlijke afdalingen. Het gebied is prachtig en uitdagend genoeg voor de gevorderde mountainbiker.

Team Granny Gear kijkt terug op een geslaagd weekend.

Het respect voor onze bevrijders is alleen maar groter geworden. Blij dat wij in een vrij land wonen en dat we weer mogen uitkijken naar een volgend avontuur in 2019!

IMG_0086

copyrights EB2108

 

One comment

  1. Arie van Ramshorst · april 14, 2013

    Hoi mannen, ik heb zondagmorgen na thuiskomst van de rit gelijk jullie site bekeken. Ziet er goed uit. Tot de 18e mei. Gr. Arie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s