Dachteinrunde, Oostenrijk is prachtig en doet toch ook wel pijn!

Voor ons buitenlandse avontuur in 2017 reizen we af naar het Salzburger land in Oostenrijk. Team Granny Gear gaat de Dachsteinrunde rijden. De Blauwe Dachsteinronde is een fysiek veeleisende tocht met 3 etappes met uitdagende klimmen en technische obstakels. Perfect bewegwijzerd.
Donderdagmorgen 15 juni 06.00 uur vertrekken er 4 auto’s met 8 mountainbikes uit Nijkerk naar de startlocatie Land Hotel Agathawird in het pittoreske Bad Goistern.

IMG_5630

Voorafgaand aan het vertrek was er nogal wat commotie over de bijzonder slechte weersvoorspellingen voor de komende dagen. Onweer, storm en heel veel regen en zelfs sneeuw wordt er voorspelt. Maar niemand is in staat om team Granny Gear tegen te houden.
Tegen 16.00 uur arriveren de eerste 4 Granny Gears in Bad Goisern. Het weer is prachtig, de thermometer geeft 28 graden aan. Snel volgen de overige leden. 15jun03

Na een heerlijk glaasje bier en een plank met lokale lekkernijen wordt er besloten om vandaag niet te fietsen maar heerlijk te relaxen nabij het zwembad.

IMG_5742

IMG_5629

 

 

IMG_5769

IMG_5644

IMG_5638

Net voor het diner worden de leden afzonderlijk gewogen zodat de handicap kunnen worden bepaald. Het verschil tussen onze lichtgewicht Elbert en zwaargewicht Rob bedraagt 24 kilogram. Grote Rob mag 24 minuten laten binnen komen. IMG_5647

Tijdens het diner worden de eerste prijzen verdeeld. Ruud onze Bourgondiër krijgt een Ali toeter op zijn fiets zodat hij ons duidelijk kan waarschuwen wanneer de pauze begint. Evan, als brokkenpiloot krijgt een gelijksoortige toeter en de EBHO koffer zodat hij een signaal kan geven indien er iemand ten val komt. Voor Henk is er een speciale schedel beschermer.
Ruud kiest met smaak de witte wijn en een lekker drankje voor Evan. Een drankje dat  perfect past bij het heerlijke 4 gangen diner……of is dit nu al het galgenmaal want er staat ons een hele zware eerste dag te wachten.IMG_5653

IMG_5655

IMG_5652

IMG_5654

IMG_5651
Vrijdag 16 juni.
De regen komt met bakken uit de hemel. Het zit potdicht en met de nodige tegenzin gaan we uit ons bed. IMG_5657

Op naar het ontbijt. Een ruime keuze heerlijke broodjes en andere lekkernijen geeft wat afleiding. Buienradar leert ons dat het tegen half 11 droog wordt…..en dat klopt. Er is spanning zo net voor de start. Wie heeft er goeie benen en wie valt er direct door de mand.

IMG_5701

1e etappe: 64 km, 1.900 hm
Bad Goisern – Bad Aussee – Bad Mitterndorf over het Salza stuwmeer en Viehberg naar Gröbming.

blaue_variante_etappe_1

Onmiddellijk na Bad Goisern gaat de route steil omhoog naar de Pötschenpas. Geen warming up maar een klim van bijna 10 kilometer waar we 600 hoogte meters maken. That hurts! Robje en Marcel zijn niet te houden.

IMG_5675

IMG_5682

IMG_5703

Het lijkt wel of ze omhoog vliegen…wat hebben die gegeten. Ook de Kroontjes, Elbert en Ruud klimmen makkelijk omhoog.

IMG_5674

IMG_5673

IMG_5672

IMG_5671

Rob en Erik vormen de achterhoede. Beide klimmers nemen ruimschoots de tijd om van het uitzicht te genieten.

IMG_5670

IMG_5685

IMG_5686

IMG_5691Iedereen komt fietsend boven.

De volgende 30 kilometers zijn optimaal genieten. Het blijft gelukkig droog.

IMG_5659

IMG_5658

Dan klinkt plotseling de pauze toeter. Boven in de bergen in een kleine Alpenhut worden de Granny Gears getracteerd op heerlijke Oostenrijkse gerechten. Jammer dat er zoveel vliegen ook meegenieten.

IMG_5666

IMG_5743

IMG_5667

IMG_5665

Na de pauze als we willen vetrekken begint het even heftig te regenen. Een extra kwartiertje pauze wordt ingelast. Nog even intiem met Heidi’s moeder!

IMG_5669

Snel wordt het droog en vervolgen de mannen de route. Tegen 16.00 uur starten we aan de laatste zware klim met ruim 700 hoogte meters. Eenmaal boven aangekomen mogen we 10 kilometer afdalen naar de finish plaats Grobming.

In het centrum van Grobming gaan we op zoek ons ons hotel. Dat blijkt een heel stuk buiten het stadje te liggen. Eerst even snel naar de kerk.

IMG_5696

We mogen nog een kleine 10 kilometer doorrijden om uiteindelijk aan te komen bij ons tweede hotel genaamd Berghof.

IMG_5770

We worden met open armen ontvangen door de ietwat stevige waardin en haar Hongaarse hulpje. Na een paar koele versnaperingen gaan we snel even douchen en zwemmen voordat we gaan eten…ook hier weer veel vliegen helaas. Het diner wordt bijzonder gewaardeerd door het hele team. Ruud zorgt weer voor een heerlijk Oostenrijks wijntje dat perfect past bij het hoofdgerecht.

IMG_5702

Tijdens het diner worden de eerste prijzen uitgedeeld. Henk Kroon die de gehele dag attent heeft gereden ontvangt en felbegeerde Peter Dachsteiner Tiroler shirt. Hij mag 3 teamleden selecteren die hem de volgende dag gaan helpen om zijn eerste plaats veilig te stellen. Henk kiest, Robje, Ruud en broer Evan. Ietwat teleurgesteld beginnen Marcel, Rob, Elbert en Erik aan het dessert. Dit B team is al snode plannen aan het smeden om Henk en zijn team flink tegengas te gaan geven in Etappe 2. Eerst wordt er door team Granny Gear nog gekegeld. De eerste etappe dag wordt afgesloten met een heerlijk sigaartje en een zelf gestookte Obstler. Daar wordt je echt sterk van wordt ons verteld…..ik geloof er niets van!

Zaterdag 17 juni : 2e etappe: 69 km, 1800 hm.

Henk is als eerste op en laat de gasten in de eetzaal vol trots zijn Peter Dachsteiner shirt zien. Hij heeft er zin an! IMG_5710

IMG_5708

Paniek in de tent als blijkt dat er verschillende rijders uit Henk’s team lek staan…….hoe is het mogelijk. Henk krijgt geen hulp en moet het euvel zelf zien op te lossen…wat een slecht teamwerk zeg!

IMG_5711
Gröbming – door de Ennsvallei naar Ramsau – Filzmoos tot Annaberg.
De tocht loopt verder naar de Enns en het blijft vlak tot Weissbach. Vanaf hier klimt de weg naar Ramsau am Dachstein. Je volgt de torenhoge, imposante zuidwanden van de Dachstein. Op je gemak bereik je het pittoreske Filzmoos. Begin de klim naar Langeggsattel ontspannen voordat je in Annaberg aankomt.