VELODROME baanclinic

Vrijdag 20-2 was het zo ver drie Granny Gears verruilden de mountainbike voor een fietsje zonder rem en met maar 1 versnelling.

 

Een baanfiets is een fiets speciaal ontworpen en gemaakt voor het gebruik op een wielerbaan.

Het is een racefiets waaraan veel onderdelen ontbreken: er zijn geen remmen (want er zijn geen onverwachte obstakels op de baan), geen versnelling (want er zijn geen hellingen en geen wind) en geen freewheel. De hoek van het stuur ten opzichte van het frame en de breedte van het stuur zijn anders dan bij de racefietsen die gewoonlijk op de weg worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld in de Tour de France. De uitvaleinden in de achtervork zijn naar achteren gericht, net zoals het geval is bij de traditionele Hollandse opoefiets, terwijl deze bij een wegracefiets naar voren zijn gericht. Kettingspanners zijn niet nodig daar de ketting precies op maat is gemaakt voor het frame.

Plaats van handeling was het wereldberoemde VELODROME. Verscholen tussen de bomen in Sportpark Sloten ligt het Velodrome, een overdekte wielerbaan bestaande uit 200 meter aan houten latten. Het Velodrome is samen met de wielerbanen in Alkmaar en Apeldoorn de enige overdekte accommodatie voor het baanwielrennen in Nederland.

Vandaag de dag wordt het Velodrome intensief gebruikt door enthousiaste bezoekers. Zij gebruiken de baan tijdens trainingen en clinics, maar ook voor wedstrijden die georganiseerd worden door de KNWU en Stichting Wielerevenementen Holland. Daarnaast is de hal geschikt voor evenementen als beurzen, sportwedstrijden en congressen. Samen met de vrienden van de Voek stonden Rob, Robje en Erik wat onwenning aan de start. We stonder ervan te kijken hoe schuin deze houten baan in werkelijk was. Het vlakke deel van de baan is glad beton. Naast het grijze beton kom je op het licht blauwe houten deel genaamd de Cote Azur. Naast de Cote Azur ligt het hout kleurige deel waar de echte snelheid kan worden gemaakt. Inhalen moet altijd ‘buiten om’met een grote boog om je tegenstander heen, bij voorkeur in het grijze gedeelte. Om hoog in de schuine baan te kunnen rijden moet je zeker een snelheid hebben van minimaal 40 km/uur.

Na een uurtje oefenen konden we van start. Er werd een grote trein gevormd met een twintigtal rijders. Op het fluitsignaal van onze strenge juf Carolien moest de koplopper gaan versnellen en de groep een ronde gaan ínhalen.

Baanclinic 1

 

 

 

 

 

 

 

Carolien is tijdens de UCI World Masters Track Championships in Manchester in 2014 wereldkampioen geworden op het onderdeel “SCRATCH” categorie Masters. In een wedstrijd waar het peloton een lange tijd bij elkaar bleef wist Carolien in een ongelooflijke snelle laatste ronde het goud zeker te stellen. Haar medaille oogst was niet te stillen: buiten de regenboogtrui en GOUD heeft zij ook nog ZILVER veroverd op de Sprint en 500 meter en BRONS op de Teamsprint.

Clinic 3Baanclinic 2

clinic 4

 

 

 

Na een leuke clinic moesten de Granny gears uiteraard even afpilzen met een lekker portie echte Amsterdamse sport bitterballen. Een leuke ervaring…..VOEK bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s